Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 01:52 - Индиански племена
Автор: crawler Категория: История   
Прочетен: 7852 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Дълбок, древен ритъм, идващ сякаш от самото сърце на земята. Високи гласове, пеещи в унисон странна песен, напомняща за вятър, за безкрайни равнини и за препускащи диви коне. Завладяващо потракване на десетки и дори стотици дрънкалки от еленови копита; оглушителен, но и ентусиазиращ шум от множество звънчета. Разкошно развяващи се във въздуха орлови пера, хвърчащи във всички посоки разноцветни ресни, жълти, червени и бели гребени от животински опашки, привързани към смолисто-черни коси, дълги плитки, боядисани смугли лица, невероятни украшения от бизонова кост или проблясващ седеф, богато извезани с мъниста дрехи… Може би сме попаднали на снимачната площадка на поредния филм за "Дивия Запад" на Северна Америка или пък, по някакъв вълшебен начин, сме се върнали във времената на Седящия Бик и Бъфало Бил? Не, намираме се на пау-уау.

image

Словосъчетанието "пау-уау" идва от езика на група племена от атлантическото крайбрежие на Северна Америка и първоначално е означавало "шаман" или "събрание /съвет/ на шамани". Предполага се, че първите европейски заселници погрешно започнали да наричат "пау-уау" всяко голямо събиране на индианци. По-късно, когато много коренни американци започнали да си служат с английския език, те на свой ред възприели това словосъчетание като своеобразен международен термин. Така днес пау-уау е понятие, което всички племена на северноамериканските индианци употребяват за своите танцови фестивали и празненства.

image

Някогашните индиански танци са били свързани с племенни ритуали - военни, ловни и други. "Песните и танците са се създавали като подражания на животните и природните сили, затова са били отчитани като свещени" - казва Бойе Лад, съвременен танцьор и историк от племето уинебаго. Сега все още съществуват церемониални танци, но повечето са просто заради удоволствието да се танцува, заради неповторимата атмосфера на индианския празник.

image

"Здравей, индианска Америка! Певци, седнете около тъпаните! Танцьори, пригответе се! Време е да развеем перата!" - звучи от високоговорителите гласът на водещия пау-уауто, наследник на някогашния лагерен глашатай. Започва индиански фестивал, който ще продължи четири денонощия, а може би и повече. Десетина певчески групи, на чиито тъпани с ярки букви са изписани гръмки наименования: "Певци от Черната шатра", "Певци на Братството", "Певци на Слънчевия Орел" и др., са дошли да покажат изкуството си, съревновавайки се помежду си. Някои от тях ще изпълняват стари песни на своите народи - сиукси и шайени, чернокраки и кроу, омаха и кайова - но повечето ще представят свои авторски композиции, аранжирани в традиционен стил. Много от песните са без думи - изпълнителите напяват само мелодични срички, които обаче имат силно експресивно въздействие. Други песни си имат текст, който звучи на съответния племенен език - лакота или салиш, ирокезки или навахо. Много рядко се пее на английски.


Тагове:   индианска,   племена,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zelas - Какво значи примитивна култура? Да ...
12.01.2011 17:01
Какво значи примитивна култура? Да се правят такива констатации и меко казано арогантно.
Примитивна ли е култура, която живее в ПЪЛНА хармония с останалите живи същества?

Благодаря на автора за статията! Жалко, е че тези ритуали сега се представят като атракция за туристи.
Не е същото.
цитирай
2. kabuli - Няма
12.01.2011 18:34
и никога е нямало ПРИМИТИВНА култура и не е било възможно да има. Помисли по-задълбочено и ще ти светне в главата, че културата е такава, каквато е и е култура на момента (десетилетия и столетия) и живеещите в него не могат да дадат оценка за качеството на културата си, защото не могат да я оценят. След може би няколко столетия нашата, днешната, култура със сигурност ще изглежда примитивна на тогавашното население. Е, това означава ли, че ти, който даваш същата оценка за изминала култура, за която даже нямаш що-годе по-задълбочени познания си примитив и се имаш сега и в момента за такъв?
цитирай
3. анонимен - Тези бойни цветова сигурно са били ...
16.01.2011 10:54
Тези бойни цветова сигурно са били много шик някога. Нещо като гримовете и ланците днес.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: crawler
Категория: Забавление
Прочетен: 156609
Постинги: 13
Коментари: 56
Гласове: 834
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930